2.6.10

Χορηγίες... και άλλες συμφορές

# Χορηγία...
Τί ωραία λέξη! Από τον "χορό" και το "άγω"=προάγω, προωθώ, βοηθάω... Καθιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα (ίσως κι αλλού, πιό πριν, δεν ξέρω) για τήν οργάνωση θεατρικών και μουσικών παραστάσεων. Και αγώνων βέβαια. Κάποιοι πλούσιοι χρηματοδοτούσαν τέτοιες εκδηλώσεις.
Τις κακές γλώσσες που διαδίδουν ότι δεν τό έκαναν από καλή προαίρεση αλλά για να δώσουν θέαμα στο λαό, ώστε να κάθεται ήσυχος να τόν απομυζούν, μήν τις πιστεύετε.
# Χορηγία...
Τήν ακούγαμε συχνά πριν 5 δεκαετίες... Για τους βασιλιάδες... Τα λεφτά (πολλά λεφτά... πάραπολλά...) που πληρώνονταν από μάς για να βασιλεύουν στην πλάτη μας, διάφοροι εφ' όρου ζωής τεμπελχανάδες ...γαλαζοαίματοι. Και δεν ήταν κομψό να λέγεται "βασιλικός μισθός"... Δεν πήγαινε να χρησιμοποιείται για τους βασιλιάδες η ίδια λέξη με την αμοιβή της εργαζόμενης πλέμπας... Άσε που αν την έλεγαν π.χ. "βασιλική αντιμισθία", θα αναρωτιώνταν όλοι για ποιά ΔΟΥΛΕΙΑ παίρνει μισθό... Οπότε τήν μετονόμασαν σε "χορηγία" και καθάρισαν...
# Χορηγία...
Την ακούμε και τώρα για διάφορες εκδηλώσεις όταν θέλουν να μασκαρέψουν τον εμπορικό τους χαρακτήρα και την, ιδιοτελή συνήθως, "προσφορά" διαφόρων «εχόντων και κατεχόντων». Προσφορά επικερδή κάποιες φορές, αφού αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα...
# Χορηγία...
Τήν βλέπουν ως λέξη (υπό την μορφή: Χορηγοί της Εκπομπής) αρκετές φορές την ημέρα όσες και όσοι παρακολουθούν τηλεόραση: Είναι ο κατάλογος των εταιρειών οι οποίες έχουν βάλει διαφημίσεις πρίν, ανάμεσα και στο τέλος κάθε εκπομπής. Ελάχιστα δευτερόλεπτα κράτάει η προβολή της σχετικής "κάρτας". Κάν δεν προλαβαίνει κανείς να διαβάσει όλα τα ονόματα.
Δεν τίς αναφέρουν για να τίς παρουσιάσουν ως "καλές" εταιρείες, για να τίς διαφημίσουν, δεν τούς ενδιαφέρει τους τηλεάρχες αυτό, αφού ήδη έχουν διαφημιστεί οι εταιρείες!!! Τούς ενδιαφέρει να τίς εμφανίσουν ως "ΧΟΡΗΓΟΥΣ", όχι ως διαφημιζόμενες, διότι τότε έπρεπε να πληρώσουν 20% αγγελιόσημο πάνω στο κόστος της διαφήμισης... Εκεί είναι το ζουμί αυτής της απάτης.
# Χορηγία...
Ο κ. Μαντέλης , ακολουθώντας πιστά τους διαδοχικούς αρχηγούς του, Παπανδρέου και Σημίτη, στο να μετονομάζουν το κάθε τι (αναδόμηση τον ανασχηματισμό, ετεροχρονισμό την κατάργηση της ΑΤΑ, εκσυγχρονισμό την συνέχιση της ρεμούλας κλπ κλπ) μετονόμασε την δωροδοκία του από τη Ζήμενς ΧΟΡΗΓΙΑ !!!
Και προσδοκά να επανέλθει "λευκός" στην κοινωνία... αφού, κατά τα λεγόμενά του, αλλά και κατά την κοινή αίσθηση δυστυχώς, «είναι σύνηθες φαινόμενο να δέχονται οι πολιτικοί "χορηγίες" από εταιρείες» ...προμηθευτές του Δημοσίου... να δωροδοκούνται δηλαδή...

Βοήθειά μας.
-----------------------------------------------
Θα θυμάστε ελπίζω την ...αείμνηστη φράση του αείμνηστου για τον τότε Πρόεδρο των Διϋλιστηρίων: «Είπαμε να πάρει κάνα δωράκι για τον εαυτό του αλλά όχι και 500 εκατομμύρια!» -δραχμές τότε...
Πώς τό 'παθε και δεν μετονόμασε τότε {1985} την δωροληψία σε ...χορηγία, παραμένει άγνωστο...

2 σχόλια:

phlou...flis είπε...

Μια άλλη εκδοχή: Κοινωνικό φαινόμενο που εκφράστηκε επιτέλους με τη δική του λέξη. Πρόκειται για τη γενναιόδωρη συμπεριφορά κάποιου κυρίου ώριμου, σοβαρού, ευκατάστατου και ευχάριστου προς κάποια ή κάποιες πιτσιρίκες λεπτές, εμφανίσιμες και ευγενικές ή, για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, ενός μαλάκα που πληρώνει προς κάποιες τσουλίτσες που συνειδητοποίησαν ότι το ... τους είναι το σταθερότερο νόμισμα σ' αυτήν την κωλοκοινωνία.

...Ατακαδόρ είπε...

Φίλτατε,
καλή βδομάδα!,
πρέπει να αποφασίσεις να γράφεις ...συγκροτημένα!

Την στιγμή που, σχεδόν ορθώς..., καταδεικνύεις ότι το σταθερότερο νόμισμα είναι το μ...., δεν επιτρέπεται μετά να αποκαλείς την κοινωνία "κωλοκοινωνία".
Κοινωνία-μουνί είναι!