24.7.12

Τί Ραχόϊ, τί Σαμαρόϊ...
Κι εδώ ώϊ-ώϊ... κι εκεί ώϊ-ώϊ...

«ώϊ-ώϊ... μάνα μου, ώϊ-ώϊ... μάνα μου»
Οδ. Ελύτης - «άξιον εστί»
«Μαύρη Δευτέρα» για τους ανά τον κόσμο ναούς του τζόγου, που ευφημιστικά αποκαλούνται "χρηματιστήρια".
«Χάθηκαν», λέει, κάτι δισεκατομμύρια.
«Χάθηκαν»;;; Από πού χάθηκαν;;;
Από τους ηλεκτρονικούς πίνακες, είναι η απάντηση. Διότι το χρήμα -το πολύ χρήμα- είναι πλέον άϋλο. Δεν αντιπροσωπεύει τίποτε άλλο εκτός από αριθμητικές σχέσεις ρίσκου-τόκου. Τζόγου δηλαδή.
Χάθηκαν από τους "κωδικούς" των εχόντων και κατεχόντων... Θυμάστε τους "κωδικούς";;; Τότε επί ισχυρής σημιτικής Ελλάδας;;; Τότε που κάποιοι πούλαγαν σπίτια για ν' αποχτήσουν "κωδικό";;; Και να τζογάρουν στο χρηματιστήριο;;;
«Χάθηκαν» κάτι δισεκατομμύρια χτες.
Εσείς, εγώ, ο γείτονας δεν χάσαμε τίποτε. Αργότερα θα χάσουμε εμείς. Αν δεν έχουμε χάσει  τη δουλειά μας από καιρό...
Αργότερα θα χάσουμε. Όταν γίνει το "κράχ". Στο οποίο έχουν «επενδύσει» κάποιοι αγοραίοι...
Όπως είχαν «επενδύσει», τζογάρει δηλαδή, και στην αρχή της οικονομικής κρίσης, που οι ίδιοι (δεν υπάρχουν "άλλοι"... ΠΑΝΤΑ οι ίδιοι είναι!!!) δημιούργησαν.
Το φτωχότερο 50% των κατοίκων των ΗΠΑ (της «Αμερικής», όπως λέμε συνήθως) κατέχει μόλις το 1.1% του πλούτου της χώρας. Ενώ το 2007, πριν από την τρέχουσα κρίση, κατείχε το 3.6%.
Μέσα σε 5 χρόνια δηλαδή έχασαν περισσότερο από τα 2/3 των εισοδημάτων τους!!! Δικά τους στοιχεία είναι αυτά...
Από την άλλη μεριά το πλουσιώτερο 10% κατέχει το 74.5% του πλούτου... Πολύ αυξημένο σε σύγκριση με το 2007. Και απ' αυτό το πολύ-πολύ πλουσιώτερο 1% κατέχει το 34.5%.
Αυτή είναι η ...δημοκρατία της -δήθεν- ελεύθερης Αγοράς, του χρηματιστηριακού τζόγου δηλαδή. Να την χαιρόμαστε.

Κι εκεί που ο Σαμαράς "άρπαξε" -επιτέλους κι αυτός...- την πρωθυπουργία με το επιχείρημα να μην δυστροπήσουν οι πιστωτές μας και να μάς δανείσουν «για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις» (τον Ιούλιο έλεγαν μερικοί, άλλοι το πήγαιναν ώς τον Αύγουστο...), εκεί που έκαναν "πάν δυνατόν εξευτελιστικόν" για να δείξουν πόσο καλά παιδιά είναι (ξανα)πετσοκόβοντας μισθούς-συντάξεις-εφάπαξ-εισοδήματα, νά' σου ο τάδε της τρόϊκας εξωτερικού να λέει πως είναι πολύ ζήτημα, αν «θα πάρουμε την δόση» ακόμα και τον Σεπτέμβριο.
Κι ο νεοσυντηρητικός Ραχόϊ, που αντικατέστησε τον «σοσιαλιστή» Θαπατέρο με ανάλογα επιχειρήματα, έφτασε να δανείζεται με 7.5% όταν ακόμα και το 6(+)% θεωρείται καταστροφικό...
Τί Ραχόϊ, τί Σαμαρόϊ... Κι εδώ ώϊ-ώϊ... κι εκεί ώϊ-ώϊ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: